En lille have? Dette får det til at se større ud, og du skal være opmærksom her

 

Forskning fra Elsevier Weekblad viser, at en have til et gennemsnitshus, der bygges i dag, er på 236 m2. Et nybygget rækkehus har derimod en stadig mindre have. Baghaven er skrumpet til i gennemsnit 80m2 og forhaven ligger ofte tæt på gadegrænsen, fortæller Trouw. Vores baghave har et areal på 60m2 (6 meter bred og 10 meter lang), forhaven har et areal på 36m2 (6 meter bred og 6 meter lang), hvilket jeg personligt synes er ret stort. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du har en lille have? Hvordan får man haven til at se større ud og hvilke planter er velegnede? Vi har ordnet det for dig!

En lille have ser større ud, når du:

lodret plante
Der er ikke brugt for mange planter, dekoration og farver
Maler en væg i haven
Vælg de rigtige havemøbler
Arbejder med højdeforskelle
Tør arbejde med store genstande og planter
Ved at arbejde på langs i en firkantet have
Ovenstående punkter er yderligere forklaret i denne blog. Du kan også læse om fordele og ulemper ved en lille have, hvilken indflydelse din haves form har, hvad du skal gøre, hvis du har et begrænset budget, om udvidelse af din have også er en mulighed og hvad du kan gøre, hvis du er helt ikke har en have.

Sådan får du en lille have til at se større ud
Hvis du har en lille have, kan du få den til at se større ud. Der er flere måder at gøre dette på:

Plant lodret
Heldigvis skal du ikke kun fylde din have vandret med planter, men du kan også vælge at lave lodrette plantekasser. Lodrette plantekasser kommer i en række forskellige stilarter, og mange planter er velegnede til dem. Vi har en lodret plantekasse i vores have, som vi bruger til forskellige krydderurter.

Gør brug af plantekasser
Hvis du skal sætte alle dine planter i forskellige krukker, vil dette simpelthen fylde mere. Vælg derfor at placere forskellige typer planter i en plantekasse.

Tip
Tag den samme plantekasse til hele haven, denne ser pæn ud og udstråler mere ro.
Mal væggene
Ved at male en eller flere vægge i din have, vil din have se større ud. Både lyse og mørke farver kan forårsage dette. Det er især vigtigt at vælge en farve, som du kan lide, og som passer godt til din have.

Plantekasser under vinduet
Hvis du placerer plantekasser under vinduet, får du mere plads på gulvet under. Ideelt set skal du fylde plantekasserne med små, forskellige planter. Vælger du store planter, vil de hindre udsynet.

Arbejd med højdeforskelle
En lille have får dig til at fremstå større ved at arbejde med højdeforskelle. For eksempel, for enden af ​​din have skal du placere flere plantekasser efter hinanden med forskellige højder. På grund af de forskellige lag af planter, der opstår, virker din have dybere. Sørg for ikke at vælge for mange planter.

Placer store planter
Nogle gange skal man bare turde placere store planter i en lille have. Du har en tendens til at vælge små planter, fordi du kan placere flere af dem her. Men vælger du at placere et par store blikfang, vil din have fremstå større.

Eksempler på store planter, som du kan placere i haven er:

Verbena
digitalis
Verbascum
iris
Vilde iriser
Stiv vervain
Kaprifolier
Klematis
Jasmin
Vælg ikke for mange forskellige planter
Placerer du mange forskellige planter i haven, vil det se rodet ud. En rodet have ser mindre ud, det gælder i øvrigt både en stor og lille have.

Tag en vedbend
Har du et hegn? Placer derefter en efeu mod den. Dette skaber en masse grønt i haven i ét hug. Sørg dog for, at du holder godt øje med efeuen, og at den ikke vokser for fremad. Eksempler på efeu, du kan bruge, er:

guldhjerte
Hedera helix
Sulpher hjerte
Gletscher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Have

Alt hvad du behøver at vide om ukrudt, og hvordan du fjerner det

  Det er nok det mindst sjove havearbejde for enhver gartner: at fjerne ukrudt. Jeg taler for mig selv, det er virkelig den mindst sjove aktivitet. Heldigvis findes der alle mulige måder at fjerne ukrudt på og også en række af hvordan du kan begrænse ukrudt. Vi har fundet ud af for dig, på hvilke […]

Read More
Have

Havehegn, hvilke er der, og hvad skal du være opmærksom på?

Hegnet er en vigtig del af din have. Det er der mange forskellige muligheder for, såsom et plankeværk, en muret væg eller et havehegn af metal. Udover mulighederne er der også en række ting, du skal være opmærksom på, såsom højden, hvor du placerer havehegnet og aftaler, som du skal lave med naboerne. Vi har […]

Read More
Have

Bøgehæk

Bøgehækken kan trods alt plantes i enhver ønsket højde, er tilgængelig hele året rundt og er billig i forhold til andre typer hække. Desuden kræver bøgehæk relativt lidt vedligeholdelse, den beholder sine blade om vinteren, vokser næsten overalt og er nem at plante selv. Der er også mulighed for at vælge mellem røde og grønne […]

Read More