Alt hvad du behøver at vide om ukrudt, og hvordan du fjerner det

 

Det er nok det mindst sjove havearbejde for enhver gartner: at fjerne ukrudt. Jeg taler for mig selv, det er virkelig den mindst sjove aktivitet. Heldigvis findes der alle mulige måder at fjerne ukrudt på og også en række af hvordan du kan begrænse ukrudt. Vi har fundet ud af for dig, på hvilke måder du kan fjerne alt ukrudt, og hvordan du kan begrænse det.

Disse er mulighederne for at fjerne ukrudt:

Stik manuelt ud med en ukrudtsplukker, hakke eller hakke eller trække ud med hænderne
Brænd/opvarm med ukrudtsbrænder
Kvæles med plastik eller anti-rod klud
Ved at hælde kogende vand over
Ved at børste det med en ukrudtsbørstemaskine
Med kemiske midler som Roundup Natural
Når du læser videre, forklarer vi mere detaljeret, hvordan du kan fjerne ukrudt. Først skal vi dog tale om, hvad ukrudt er, og hvilke typer der findes. Desuden indeholder denne blog meget mere information om ukrudt såsom det mest almindelige ukrudt i Holland, hvornår man bedst kan bekæmpe ukrudt, hvordan man forebygger/begrænser det og om der også er fordele ved ukrudt.

hvad er ukrudt
Først og fremmest, hvad er ukrudt egentlig? Ukrudt er faktisk subjektivt, det er uønskede planter i din have. Ukrudt er subjektivt, fordi enhver planteart kan betragtes som et ukrudt. Der er ingen objektiv eller biologisk definition af ukrudt. Tag for eksempel græs, i din plantekasse kan du se det som ukrudt, mens du på din græsplæne bare ser det som græs. Det er derfor forskelligt fra miljø til, om en plante ses som ukrudt eller ej.

Du kan tænke på flere grunde til, at en plante ses som ukrudt. Den mest almindelige årsag til en gartner er af æstetiske årsager. Du ser visse planter som ukrudt, fordi du ikke vil have dem til at vokse i din have, og fordi du ikke kan lide dem. Tænk for eksempel på canadisk loppebane, der vokser mellem fliserne.

Andre årsager er:

Forventet udbyttereduktion eller landbrugsskade
For de kan skade andre planter
helbredsskader
Skader på bygninger
Biodiversitet og naturkvalitet.
Så selvom enhver plante kan ses som et ukrudt, behandler vi nu de planter, som de fleste af os anser for at være ukrudt.

Hvilke typer ukrudt findes der
Der findes mange forskellige typer ukrudt, som kan vokse alle mulige steder i din have. Ukrudt har ofte den egenskab, at det kommer tilbage igen og igen. Noget ukrudt er mere genstridigt end andet. Det er derfor også forskelligt per ukrudt hvordan man bedst fjerner dem. Ukrudt kan bedst inddeles i forskellige kategorier efter vores mening. Den vigtigste kategori er vedholdenhed. Hvor hårdt vokser det, og hvor hårdt kommer det tilbage, når du har fjernet det. Det har også egenskaben til at sprede sig let i hele din have. Den anden kategori er placeringen. Vokser den i plantekasser, din græsplæne, mellem fliserne eller mod væggen. For eksempel er der ukrudt, som hovedsageligt vil forekomme i din græsplæne, men som ikke vokser andre steder.

Top 5 mest almindelige ukrudt
I Holland er der omkring 100 forskellige planter, der jævnligt dukker op i din have utilsigtet. De 5 mest almindelige ukrudt i Holland er:

jordældre
Fighting ground elder er et meget vanskeligt job. At få denne plante helt ud af din have er svært, men muligt. Rødderne spredes under jorden, men ved jævnlig hakning stoppes energitilførslen til sidst, så planten ikke vokser videre.
hæk bindweed
Hagewinde skal bekæmpes på samme måde som jordælder.
Nælde
Først og fremmest skal du tage handsker på, når du fjerner brændenælder. Det er bedst at trække en fuldvoksen brændenælde op af jorden med hænderne i tørt vejr. Du kan også fjerne en ung brændenælde fra jorden med en hakke.
glutinøs urt
Følg plantens stilk til jorden og skovl derefter planten, rod og det hele, væk med en skovl. Gør dette, så snart du ser planten, hvis du udfører dette arbejde i juni eller juli, vil du sandsynligvis være for sent. De mange frø er allerede sået.
hønemad
Kyllingemad spredes med rasende hastighed, fordi frø allerede er i planten inden for 5 til 6 uger. Det kvæler let andre planter, når gyllemad begynder at udvide sig. Fjern chickweed ved at stikke det ud med en havespartel.

Fjern ukrudt
Heldigvis er der mange forskellige måder at komme af med ukrudt på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Have

En lille have? Dette får det til at se større ud, og du skal være opmærksom her

  Forskning fra Elsevier Weekblad viser, at en have til et gennemsnitshus, der bygges i dag, er på 236 m2. Et nybygget rækkehus har derimod en stadig mindre have. Baghaven er skrumpet til i gennemsnit 80m2 og forhaven ligger ofte tæt på gadegrænsen, fortæller Trouw. Vores baghave har et areal på 60m2 (6 meter bred […]

Read More
Have

Havehegn, hvilke er der, og hvad skal du være opmærksom på?

Hegnet er en vigtig del af din have. Det er der mange forskellige muligheder for, såsom et plankeværk, en muret væg eller et havehegn af metal. Udover mulighederne er der også en række ting, du skal være opmærksom på, såsom højden, hvor du placerer havehegnet og aftaler, som du skal lave med naboerne. Vi har […]

Read More
Have

Bøgehæk

Bøgehækken kan trods alt plantes i enhver ønsket højde, er tilgængelig hele året rundt og er billig i forhold til andre typer hække. Desuden kræver bøgehæk relativt lidt vedligeholdelse, den beholder sine blade om vinteren, vokser næsten overalt og er nem at plante selv. Der er også mulighed for at vælge mellem røde og grønne […]

Read More